Zašto je kršćanska glazba bolja od svjetovne?

Glazbom smo okruženi svakodnevno i bez nje život bi bio teško zamisliv na poslu, kod kuće, u vožnji, gdje god. No, ono o čemu rijetko tko razmišlja dok sluša glazbu jest svrha i utjecaj koji ona ima na nas.

10/9/20233 min read

Glazbom smo okruženi svakodnevno i bez nje život bi bio teško zamisliv na poslu, kod kuće, u vožnji, gdje god. Bez sumnje brojni svjetovni glazbenici izrazito su talentirani, a pjesme često imaju zarazne melodije i pozitivne riječi. No, ono o čemu rijetko tko razmišlja dok sluša glazbu jest svrha i utjecaj koji ona ima na nas.


Možda to do sad niste znali, ali glazbu je stvorio Bog i Biblija nas uči da je u nebu uvijek veselo uz puno pjesme. Ako je Bog stvorio glazbu postavlja se pitanje: Je li glazba osmišljena samo za štovanje ili je Bog također htio da ona bude nešto za opuštanje i zabavu?
Najpoznatiji glazbenik u Bibliji je kralj David. On je svirao harfu i prvenstveno je koristio glazbu u svrhu štovanja Boga što čitamo u Psalmima: 4:1; 6:1, 54, 55; 61:1; 67:1; 76:1. Također, u Bibliji se spominje i kralj Šaul kojega je mučio zao duh.


Međutim, svaki put kada je kralja Šaula mučio zao duh, on bi pozvao Davida da mu svira harfu i kad bi David svirao zao duh bi prestao mučiti Šaula (Prva Samuelova 16:14-23).
Izraelci su također koristili glazbene instrumente kako bi upozorili na opasnost (Nehemija 4:20) i iznenadili svoje neprijatelje (Suci 7:16-22). U Novome zavjetu, apostol Pavao upućuje kršćane da se međusobno ohrabruju glazbom: „Govorite jedni drugima u psalmima, hvalospjevima i nadahnutim pjesmama” (Efežanima 5:19). Dakle, iako je po svemu sudeći osnovna svrha glazbe uistinu štovanje, Biblija definitivno dopušta da se koristi i u druge svrhe.


SAZNAJ: Zašto se nakon Noinog potopa život na zemlji drastično smanjio?

Ono zbog čega bi netko trebao razmisliti što slušati jesu riječi pjesme. Iako Filipljanima 4:8 ne govori izričito o glazbi, ti su stihovi ipak odlična vodilja za glazbene stihove: „Uostalom, braćo, sve što je čestito, što je dično, što je pravedno, što je nevino, što je ljubezno, što je na dobru glasu, i sve što je kreposno i hvale vrijedno, to neka bude sadržaj vaših misli.” Ako trebamo razmišljati o takvim stvarima, onda su to sigurno stvari koje bismo trebali pozvati u svoje misli glazbom i stihovima. Mogu li stihovi u svjetovnoj glazbi biti čestiti, dični, pravedni, nevini, ljubezni, na dobru glasu, kreposni i hvale vrijedni? Ako mogu, onda nema nikakva razloga da kršćani ne slušaju svjetovnu pjesmu takve naravi.

Međutim, velika većina svjetovne glazbe ne ispunjava mjerila Filipljanima 4:8. Svjetovna glazba često promiče nemoralnost i nasilje, dok omalovažava čistoću i integritet. Ako pjesma proslavlja ono što se protivi Bogu, kršćanin je ne bi smio slušati. No, postoje mnoge svjetovne pjesme u kojima se ne spominje Bog, ali ipak podupiru pobožne vrijednosti poput poštenja, čistoće i integriteta. Ako ljubavna pjesma promiče svetost braka i/ili čistoću prave ljubavi – čak i ako ne spominje Boga ili Bibliju – ipak se može slušati i može se u njoj uživati.

Zašto je važno razmisliti o glazbi koju slušamo?

Odgovor je iz jednog sasvim jednostavnog razloga, a to je utjecaj glazbe na nas. Možda toga niste svjesni, ali glazba koju slušate utječe na vaše misli, emocije pa i djela. Ono čemu dopustimo da nam okupira misli prije ili kasnije će odrediti naš govor i djela. To je obećanje koje stoji iza Filipljanima 4:8 i Kološanima 3:2, 5: postavljanje zdravih načina razmišljanja.

Očigledno, najbolja vrsta glazbe je ona koja hvali i slavi Boga. Talentirani kršćanski glazbenici djeluju u gotovo svakom glazbenom žanru, od klasične glazbe do rocka, rapa i reggaea. Nema ništa samo po sebi loše s bilo kojim specifičnim stilom glazbe. Stihovi su ti koji određuju je li pjesma „prihvatljiva“ za kršćaninovo uho. Ako vas bilo što vodi da razmišljate ili se bavite nečim što ne proslavlja Boga, to valja izbjegavati.

Voliš slušati kršćansku glazbu? Slušaj Sion