Što znači Isusova izjava: “Puno je pozvanih, a malo izabranih”?

Isus je rekao da je mnogo pozvanih, a malo izabranih. Često se među vjernicima javlja pitanje znači li to da je malo onih koji će se spasiti ili je Isus mislio na nešto drugo?

Sion

10/22/20232 min read

Isus je rekao da je mnogo pozvanih, a malo izabranih. Često se među vjernicima javlja pitanje znači li to da je malo onih koji će se spasiti ili je Isus mislio na nešto drugo?

U usporedbi o svadbenoj gozbi, što je simbol gozbe u kojoj će vjernici uživati u kraljevstvu (Otkrivenje 19, 6-9), Isus je rekao da je „Bog poslao svoje sluge da dozovu one koji su pozvani na svadbenu gozbu, ali da oni ne žele doći“. (Matej 22, 3)

Isusov zaključak usporedbe o svadbenoj gozbi glasi: „Mnogo je zvanih, malo izabranih. (Matej 22, 14). Broj pozivnica za svadbu bio je ogroman. Više je ljudi pozvano na gozbu, ali ih je malo prihvatilo pozivnicu. Dakle značenje te Isusove izjave jest da su mnogi su pozvani na vjenčanje, ali malo ih je izabrano, jer se vrlo malo odlučuje slijediti Krista. Odbacuju Ga jer znaju da trebaju odustati od grijeha iz svojih života.

SAZNAJ: Odlaze li kućni ljubimci u raj?

Svatko od nas ima izbor i Isus pokazuje, koje su posljedice izbora koje donosimo. U Ivanu 3, 36 Gospodin kaže: „Tko vjeruje u Sina, ima vječni život; a tko neće da vjeruje u Sina, neće vidjeti života; gnjev Božji ostaje na njemu“. Nema treće opcije; ili vječni život, bez Božjeg gnjeva ili odbacivanje Krista i primjena Božjeg gnjeva za cijelu vječnost. Danas, mnogi kažu da su vjernici, ali je otrežnjujuće za znati da će ”mnogi” biti odbijeni, kao što ćemo i vidjeti.

Kada govori o Sudnjem danu, Isus govori: „Mnogi će me u onaj dan pitati: `Gospodine, Gospodine! Nismo li mi u tvoje ime prorokovali, u tvoje ime đavle izgonili, u tvoje ime mnoga čudesa činili“? (Matej 7, 22) Primijetite da Isus kaže da će mnogi doći k Njemu sa „Gospodine, Gospodine, ali da će ih Isus odbaciti govoreći: „Nikada vas nisam poznavao, odlazite od mene zlotvori jedni“! (Matej 7, 23) Oni su činili stvari za Isusa, no svoja su djela činili zbog ljudi, stoga će ti ”mnogi” onoga dana misliti da su spašeni, ali neće biti.

Zato je gomila tjeskobno pitala: „Gospodine, je li samo malo onih, koji se spašavaju“? (Luka 13, 23) na što je On je rekao da je teško te da se trebaju „Boriti da uđete na uska vrata jer mnogi će, velim vam, tražiti da uđu, ali neće moći“. (Luka 13, 24)

Kad Isus govori o borbi i težini u Bibliji, možemo vidjeti da se zapravo radi o ustrajnosti. Ustrajati znači ostati uz Krista bez obzira na situacije, okolnosti i pritiske. Često se u kršćanskom životu događa da ne ostajemo uz Krista zbog pritiska ljudi, zbog tuđeg mišljenja ili straha da ćemo biti čudni ili izrugani. No, Biblija kaže da nam “kroz mnoge nevolje treba ući u kraljevstvo.”