Što znači imati vjere kao zrno gorušice?

Zrno gorušice najmanje je sjeme koje možete zamisliti, a Isus je rekao da i vjera mala poput zrna gorušice može biti vrlo učinkovita.

Sion

10/14/20232 min read

Zrno gorušice najmanje je sjeme koje možete zamisliti, a Isus je rekao da i vjera mala poput zrna gorušice može biti vrlo učinkovita.

Problemi su sastavni dio života bili oni manji ili veći neizbježni su, a nekad nam se čine velikima poput planine. Ponekad bi bilo savršeno da probleme možemo maknuti poput nekog predmeta ili im narediti da se maknu i koliko god to zvučalo čudno to je čak moguće. Upravo o tome govori Isus u prispodobi u Evanđelju po Mateju 17:20, a sve što vam treba je vjera mala poput najmanjeg sjemena na svijetu.


Zašto je Isus rekao da trebamo imati vjeru poput zrna gorušice?


Ljudi su u Isusovo vrijeme koristili naziv zrno gorušice kako bi definirali nešto što je vrlo, vrlo malo. Inače, to je jedno od najsitnijih sjemenki uopće. Zanimljivo je da je zrno gorušice jako maleno, ali se njegova biljka može jako brzo razviti u stablo. Dakle, možemo reći da je potrebna vrlo malena količina vjere da bi se činile velike stvari.


Povezanost vjere i zrna gorušice?


U prispodobi o vjeri i zrnu gorušice naglasak nije na tome da naša vjera mora biti mala jer vjera nije nešto što se može mjeriti u veličinama ili u količini.

Usporedba vjere i zrna gorušice uči nas da se usredotočimo na prirodu naše vjere, koja je dar od Boga (Efežanima 2,8-9). Uči nas da u potpunosti vjerujemo u Božju moć, a ne u svoje sposobnosti.

Mogli bismo to napisati i ovako: Ako se i u najtežoj situaciji pouzdate u Božju moć toliko koliko je zrno gorušice ta situacija će se riješiti bez problema.

SAZNAJ: Znanstvenici dokazali da molitva ima iscjeljujuće djelovanje na čovjeka

Čak i najmanje pouzdanje u Boga može učiniti nemoguće učiniti mogućim. Vjera se temelji na Božjoj Riječi i Njegovim obećanjima. Vjera dolazi od slušanja Božje riječi i traži ono što Bog želi, a ne forsira ono što mi želimo. Svoju vjeru možemo raspiriti čitajući Bibliju. Evo stihova koji vas mogu podignuti u vjeri i aktivirati vaše zrno gorušice.Marko 11:22-24 Isus im reče: "Imajte vjeru u Boga! Zaista, kažem vam: Ako tko rekne gori ovoj: Digni se i baci se u more! i ne posumnja u srcu svojemu, nego vjeruje, da će se ispuniti riječ njegova, bit će mu to.

Rimljani 10:17 Dakle vjera je od propovijedanja, a propovijedanje riječju Kristovom.

Hebrejima 11:6 A bez vjere nije moguće ugoditi Bogu; jer onaj, koji hoće da dođe k Bogu, valja da vjeruje, da ima Bog i da plaća onima, koji ga traže.

Hebrejima 11:1 A vjera je tvrdo pouzdanje u ono, čemu se nadamo, osvjedočenje o onom, što ne vidimo.

Luka 1:37 Jer u Boga nije nemoguća nijedna stvar."
Voliš slušati kršćansku glazbu? Slušaj Sion.